Meest favoriete kerstdiner van Nederland niet duurder geworden bij Albert Heijn en Jumbo

Inprijsverhoogd.nl heeft laten onderzoeken wat de Nederlander volgende week gaat eten met kerst en of dat duurder is geworden in de afgelopen jaren. Uit het grootschalige onderzoek blijkt dat het meest favoriete kerstdiner van Nederland bestaat uit een soep als voorgerecht, gourmetschotel als hoofdgerecht en als nagerecht ijs.

Top 3 voorgerechten:

  • Soep (34%)
  • Carpaccio (19%)
  • Garnalencocktail (9%)

Top 3 hoofdgerechten:

  • Gourmet (16%)
  • Biefstuk (9%)
  • Rollade (9%)

Top 3 nagerechten:

  • IJs (16%)
  • Taart (9%)
  • Tiramisu (9%)

Dirk van den Broek meest voordelig

IPV Insights, de zusterorganisatie van Inprijsverhoogd.nl die zich specialiseert in op maat gemaakte rapporten en analyses voor producenten en retailers, is vervolgens gedoken in de prijshistorie van de meest populaire kerstgerechten. Zij hebben de prijzen vergelijken bij vier van de grootste supermarkten in Nederland: Albert Heijn, Dirk, Jumbo en Plus. Uit het onderzoek blijkt dat de consument het beste uit is bij Dirk van den Broek. Voor vier porties van het populairste kerstdiner is de consument bij Dirk van den Broek € 13,10 kwijt voor de basisingrediënten. Voor de soep hebben we tomatensoep gekozen en als ijs vanille roomijs.

Ook jaar op jaar zijn er verschillen tussen de supermarkten. Uit het onderzoek van IPV Insights blijkt dat de populaire producten met kerst niet duurder zijn geworden bij Albert Heijn en bij Jumbo. Bij Plus daarentegen zijn de kosten 6.7% gestegen voor de consument. Voor Dirk is die nog niet te trekken, nog niet alle producten staan meerdere jaren online.

Kogelbiefstuk 66% duurder

Marvin Oeben, data scientist bij IPV Insights: “We hebben gekeken naar de prijsontwikkeling over de afgelopen 5 jaar. En zien dan grote verschillen van jaar tot jaar. Kijk je bijvoorbeeld naar de populaire Hollandse garnalen dan zie je dat je daar nu rond de 40% minder voor betaald dan 2 jaar geleden. Kogelbiefstuk is bij Albert Heijn in het afgelopen jaar met 66% gestegen, van €5,11 naar €8,48”

$classes = array(); $classes[] = 'box-xs-12'; $classes[] = 'box-sm-12'; $classes[] = 'box-md-12'; $classes[] = 'box-lg-12'; ?>

Ondanks BTW-verhoging geen prijsstijging kerstmaaltijd

Thijs van der Tuin van Inprijsverhoogd.nl: “Het is opmerkelijk om te zien dat er weinig verschil is geweest in het afgelopen jaar als het gaat om de kerstboodschappen. Veel producten zijn het afgelopen jaar duurder geworden, mede door de BTW-stijging van afgelopen januari, maar uit dit onderzoek blijkt dat het meest populaire kerstdiner bij de grootste retailers in Nederland niet duurder is geworden. We zien dat Nederlander vooral wil gaan voor de gezelligheid van de gourmetschotel, het hoeft dan ook niet duur wild of een exotische maaltijd te zijn dat de mensen rond de kersttafel blij maakt.”

Miljoenen producten dagelijkse gemeten

Inprijsverhoogd.nl houdt sinds 2010 dagelijks de prijzen bij van miljoenen producten die in online winkels staan. Inprijsverhoogd.nl is actief in heel Europa en bekijkt onder andere supermarkten, elektronicaketens, drogisterijen en dierenvoeding speciaalzaken. Afnemers van Inprijsverhoogd.nl zijn bijvoorbeeld: retailers, producenten en consultancy partijen.

Prijshistorie vanaf 2010

IPV Insights ontzorgt in het verkrijgen van bruikbare inzichten. IPV Insights is ontstaan uit IPV data en heeft hiermee toegang tot meer dan 10 jaar waardevolle data. Voorbeelden van vraagstukken die IPV Insights uitzoekt zijn: inzichten in succesvolle relaunches, informatie voor jaargesprekken, marktinformatie van andere categorieën

Inprijsverhoogd.nl kerstenquête N=500 is uitgevoerd door gerenommeerd onderzoeksbureau. Peildatum huidige prijzen Inprijsverhoogd.nl 16-12-2019 historische data van Inprijsverhoogd.nl.

Let's meet!

Geïnteresseerd? We plannen graag een demo!

Neem contact op