Prijsverhoging supermarkten gemiddeld net iets hoger dan de btw-verhoging

Uit een analyse van IPVdata - dat dagelijks tienduizenden online prijzen van supermarkten bijhoudt - blijkt dat de prijzen in de supermarkten tussen 3 december en 3 januari gemiddeld met 3% zijn gestegen. Een btw-verhoging van 3 procentpunt komt neer op een effectieve prijsverhoging van 2,83%, zegt Matthijs Neppelenbroek, mede-oprichter van IPVdata. Je zou kunnen zeggen dat ze 0,17% te veel hebben verhoogd. Bij een jaaromzet van in totaal 36 miljard euro in 2018 betekent die 0,17% verhoging 60 miljoen euro extra jaaromzet. Niettemin wil Neppelenbroek spreken van een nette verhoging.

Hoogvliet verhoogde met gemiddeld 3,1% de prijzen het meest, 7700 producten stegen daar in prijs. Bij Dirk, Dekamarkt en Jumbo stegen de prijzen het minst. Dirk en Deka rekenen 2,6% meer. Bij Jumbo Laag stegen de prijzen in totaal met gemiddeld 2,4%. Albert Heijn verhoogde de brutoprijzen van 14.000 producten met gemiddeld 3%. Coop en Plus zaten op een stijging van 2,8%

Zie voor een overzicht van de aantallen in prijs verhoogde producten met de gemiddelde prijsverhoging per keten de site van Distrifood.

Let's meet!

Geïnteresseerd? We plannen graag een demo!

Neem contact op