13 december 2018, Distrifood

Jumbo neemt voorschot op btw-verhoging

AMSTERDAM – Jumbo is bezig de prijzen van duizenden producten te verhogen en lijkt daarmee volgens Thijs van der Tuin van IPVdata de prijzen alvast aan te passen aan de komende btw-verhoging.

Jumbo heeft de afgelopen drie weken de prijzen van 5103 producten verhoogd, meldt de Telegraaf. Normaliter betreft dat in vergelijkbare periodes zo’n 1000 producten, blijkt uit de metingen van IPVdata dat dagelijks prijzen meet. De prijs van Jumboproducten zoals biologische yoghurt steeg met 5,3 procent, eierkoeken werden 5 procent duurder, gesneden champignons gingen met 5,1 procent in prijs omhoog en Kip Ceasar met 4,2 procent.

Prijzen AH stabiel

Volgens Van der Tuin zijn de prijzen bij grote concurrent AH ''redelijk stabiel''. AH zegt al voorbereidingen te treffen maar de prijzen pas volgend jaar, met de btw-verhoging aan te passen. Hoogvliet, Dekamarkt en Dirk laten volgens Van der Tuin iets meer prijsstijgingen zien dan gebruikelijk.

Jumbo: weinig aan de hand

Supermarktprijzen worden dagelijks aangepast onder invloed van kostprijzen, marktontwikkelingen of door prijswijzigingen bij de concurrentie. Bij jumbo worden echter ineens vijf keer zoveel producten duurder dan normaal. Jumbo zegt in een reactie dat er weinig aan de hand is en dat prijzen van producten altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Op de vraag hoe het kan dat bij Jumbo ineens zoveel producten duurder worden terwijl bij AH de prijzen weinig veranderen, zegt Jumbo dat ''je soms periodiek meer prijzen aanpast.'' Bovendien worden volgens de woordvoerder prijzen nooit stiekem gewijzigd. ''Wij communiceren hierover op het schap''.

Prijsgarantie

Klanten kunnen bovendien altijd rekenen op de laagste prijsgarantie, zegt de woordvoerder. Welke prijs dat is, is volgens de Telegraaf lastig vast te stellen omdat Jumbo tegenstelling tot bijvoorbeeld AH niet overal dezelfde prijs rekent. Die wordt immers per marktgebied aan de concurrentie aangepast.

Consumentenbond

De Consumentenbond zegt weinig te kunnen zeggen over de eventuele prijsverhogingen bij Jumbo. ''Supermarkten mogen altijd hun prijzen aanpassen. Wij kunnen niet zien of dat nu gebeurt omdat er een btw-verhoging zit aan te komen.''

Bron: Distrifood

Interesse?

Probeer Inprijsverhoogd zelf

Neem contact op