01 maart 2014, Levensmiddelenkrant

DekaMarkt niet bang om te stunten met reinigingsmiddelen

NIEUWVEEN - Met de voorjaarsschoonmaak voor de deur zetten supermarkten schoonmaakmiddelen goedkoper in het schap. Voordat de bodemprijzen van stal worden gehaald gaan de centen er in januari al in rustig tempo vanaf. DekaMarkt is de hardste schoonmaakstunter.

Vooral bij Mr Muscle van SC Johnson is deze jaarlijkse golf goed te zien, zo blijkt uit de cijfers van prijsvergelijkingssite Inprijsverhoogd. nl. Gingen in maart vorig jaar de prijzen bij alle retailers flink omlaag, op 1 mei waren ze alweer terug op het normale niveau tussen 1,89 en 2,25. De grootste prijssprong was te zien bij DekaMarkt (van 1,85 naar 2,25 euro). DekaMarkt dook echter eind september ook stevig onder het gemiddelde prijsniveau, zelfs onder dat van Boni (1,89 euro) naar 1,69 euro. De enige formule die volgde was Vomar. Daarna bleven de prijzen van een 500 ml flacon Mr Muscle lemon bij alle formules relatief ongewijzigd, tot midden december, waar Albert Heijn als eerste enkele centen eraf haalde.

Op 3 december roept AH de winter uit; de erwtensoep gaat naar 1,52 euro. Het kwik, dat dan al weken tussen de 7 en 10 graden schommelt, daalt tot rond het vriespunt, zowel ’s nachts als over- dag. Deka- Markt reageert direct, maar met een bescheiden verhoging: 1,31 euro. Boni wacht even tot na Sinterklaas, maar gooit er op 6 december subiet een dubbeltje bovenop: 1,39. Coop kiest ook voor de uittocht van Sint en pint zich exact vast op AH. Deka volgt Boni op 11 december en prijst tevens 1,39 euro.

Waardedaling
Ook bij andere schoonmaakproducten is DekaMarkt de stevigste prijsstunter. Een fles Harpic Active fresh aqua marine van 750 ml kostte in maart 1,68 euro, daalde in juni naar 1,65 euro, dook in juli naar 1,59 euro om medio november terug omhoog te schieten naar 1,65 euro. Bijzonder is dat in tegenstelling tot Mr Muscle Harpic veel minder waardevast blijkt. Albert Heijn, PLUS en Boni sneden ook na de voorjaarsperiode verder in de prijs.

Bij Cillit Bang kalk en glans van 750 ml is juist een compleet tegengestelde beweging te zien in 2013. Wederom DekaMarkt voerde van maart tot mei een keiharde bodemprijs van 1,79, Albert Heijn, PLUS en Coop hielden stug vast aan prijzen vlak boven de 4 euro. Dekamarkt pakte begin mei bijna 2 euro meer voor dezelfde fles om in de loop van september en november weer wat af te zakken.

Door Joost Agterhoek

Bron: Levensmiddelenkrant | 1 maart 2014 | week 9

Levensmiddelenkrant: DekaMarkt niet bang om te stunten met reinigingsmiddelen
Interesse?

Probeer Inprijsverhoogd zelf

Neem contact op