01 februari 2014, Levensmiddelenkrant

Coop volgt snert van Albert Heijn met argusogen

NIEUWVEEN - Door de kwakkelwinter blijft de jaarlijkse door supermarkten gehoopte run op typische winterkost vooralsnog uit. De prijs van erwtensoep blijkt vooral te variëren als de thermometer dat ook doet. Of concurrenten.

In november 2012 rekenden zowel Boni als DekaMarkt 1,29 euro voor een - naar wij aannemen - goedgevulde erwtensoep van 800 ml onder eigen merk. Marktleider Albert Heijn vroeg 9 cent meer: 1,38 euro. Coop spande de kroon door 20 cent boven de andere Superuniebroeders te prijzen: 1,49 euro.

Op 3 december roept AH de winter uit; de erwtensoep gaat naar 1,52 euro. Het kwik, dat dan al weken tussen de 7 en 10 graden schommelt, daalt tot rond het vriespunt, zowel ’s nachts als over- dag. Deka- Markt reageert direct, maar met een bescheiden verhoging: 1,31 euro. Boni wacht even tot na Sinterklaas, maar gooit er op 6 december subiet een dubbeltje bovenop: 1,39. Coop kiest ook voor de uittocht van Sint en pint zich exact vast op AH. Deka volgt Boni op 11 december en prijst tevens 1,39 euro.

AH hoopt op een strenge winter en zet de prijs van de soepklassieker op 17 december 2012 op 1,58 euro. Coop doet daar in 2013 een forse schep bij. Vanaf 5 januari 2013 kost een blik snert er 1,69. Pas op 3 maart is de ergste kou in Velp uit de lucht en volgt Coop AH opnieuw. De formule kleeft zich gedurende de rest van het jaar vast aan de marktleider. Vijf maal wordt binnen drie dagen gereageerd op Zaandam.

Conclusies
Liefhebbers van het centenspel kunnen de volgende conclusies trekken: 1) Coop wil zijn verbeterde prijsperceptie bij klanten blijkbaar met hand en tand verdedigen. 2) De zomerperiode geeft - Boni uitgezonderd - aanleiding voor een prijsverhoging van de wintersoep. 3) In de herfst dienen meer supers zich aan met snert onder eigen label. Wat die blikken gaan kosten, kunt u inschatten via de actiefolders of de tuinthermometer.

Door Remco van der Meij

Bron: Levensmiddelenkrant | 1 februari 2014 | week 5

Levensmiddelenkrant: Coop volgt snert van Albert Heijn met argusogen
Interesse?

Probeer Inprijsverhoogd zelf

Neem contact op